Bildegalleri

Bilder er samlet etter tema i et bildegalleri som du finner ved å klikke her eller på bildet til høyre.

Klikk på temabildet for den kategorien du vil se nærmere på. Hver kategori består av flere album. I albumer med landskapsbilder og lignende er disse i utgangspunktet ordnet alfabetisk etter hvilken kommune de er tatt i, mens artsbilder er ordnet alfabetisk etter norsk artsnavn, eller i systematisk (biologisk) orden.

Når du ser på enkeltbilder i et album, kan du med en liten grå startknapp oppe til venstre sette i gang en bildeframvising som går til siste bilde er nådd, eller du avslutter den ved å klikke på "stop dias fremvisning" under bildet (beklager dansken!).

Ved enkeltbildevisning vises det tekst med informasjon om bildet nederst på siden. Der står det blant annet hvilket kamera og objektiv som er brukt. Står det ikke noe annet, er objektivet av merket Olympus. ZD står for Zuiko Digital, mens når det står bare Z (Zuiko) er det brukt eldre objektiver konstruert til OM-systemet. Dersom kameraet er et Olympus OM-kamera, betyr det at bildet er skannet i en Nikon LS-40 ED filmskanner. Det er da merket med en S (skannet). Dette kan ha en viss betydning for bildekvaliteten, men normalt ikke slik at det er synlig her på nettet.

Bildene er til salgs, og du finner betingelser og priser ved å klikke på "salg" øverst på siden, eller her. Bildene er beskyttet av opphavsrett, og det er ikke tillatt å kopiere eller laste dem ned.

Galleriet er basert på en mal fra Coppermine photo gallery.

(NB: Galleriet har i skrivende stund (november 2013) ikke blitt oppdatert på en stund. Håper det skal bli noen ledige stunder til dette i desember...)

 


Bruksanvisning

Bildegalleriet har en hovedside som ser slik ut:

Til venstre vises de ulike hovedkategoriene i galleriet, som når du klikker på dem fører til albumsidene. Til høyre står det hvor mange albumer og hvor mange bilder det er under hver kategori. To muligheter for å gå tilbake til denne hjemmesiden (hovedsiden) er merket med rødt. Søkefunksjonen er merket med grønt. Der kan du søke etter artsnavn (norsk eller latin), stedsnavn eller annet. De andre knappene øverst på siden har ingen funksjon så lenge galleriet ikke er åpent for brukermedvirkning. Vi klikker på kategorien Landskap, og denne siden åpnes:

Kategorien Landskap inneholder sju album som hver inneholder bilder fra en landskapstype. Ved hvert album står en kort, beskrivende tekst som bl.a. viser hvor mange bilder det inneholder. Vi klikker på albumet Fjell, og denne siden vises:

Her er vi inne i albumet med fjellbilder. Nederst til høyre ser vi at det er 5 bildesider i dette albumet. Klikk på ønsket side, eller på venstre- eller høyremerket for å gå til ny side. Øverst til høyre er det mulig å sortere bildene. Landskapsbilder er sortert etter kommune (i andre album kan de være sortert på andre måter), men de kan også sorteres etter tittel (navnet under bildet), navn på bildefila (kommer fram når markøren ligger på bildet), eller etter dato for når de ble lagt inn. Hvis du klikker på sortering etter "Posisjon" stigende, blir bildene presentert slik jeg har sortert dem i utgangspunktet (default).

Øverst til venstre er det markert "Hjem > Landskap > Fjell". Klikk på Hjem for å komme tilbake til galleriets hovedside med kategoriene, klikk i midten (her: Landskap) for å komme til albumoversikten, eller klikk det høyre valget (her: Fjell) for å komme til den første siden i det albumet du er i.

Ved å klikke på et av de små bildene, åpnes det som et større enkeltbilde:

Bilder blir her vist med en lengste side på 800 piksler. Under bildet vises i tillegg til bildenavnet mer utfyllende informasjon om motivet, og kameratekniske data. Oppe til venstre ser vi at det også her er mulig å gå tilbake til hhv. kategorier, album og første småbildeside. Det nye er at det har dukket opp sju knapper:

1: Tar deg tilbake til småbildesiden der du åpnet bildet (trykker du derimot på Fjell like ovenfor, havner du på småbildeside nummer en).

2: Viser filinformasjon av datateknisk art i et felt under bildet.

3: Starter lysbildeframvising. Fem sekunder på hvert bilde, med rask overtoning mellom. Linjen med utfyllende informasjon under bildet vises ikke under lysbildeframvisning. Framvisingen stoppes ved å klikke på "Stop dias fremvisning" under bildet.

4: Gå til første bilde i albumet.

5: Gå til forrige bilde i albumet.

6: Gå til neste bilde i albumet.

7: Gå til siste bilde i albumet.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer